Witamina B1
- Nazywana jest również tiaminą. Jej odkrywcą jest Kazimierz Funk, polski naukowiec, który jako pierwszy użył słowa "witamina". [2] Tiamina wspomaga prawidłowy metabolizm energetyczny oraz funkcje psychologiczne. [1] Pomaga także w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz serca. [1]
Witamina B2
- Jej inna nazwa to ryboflawina. Za odkrywcę witaminy B2 uznawany jest biochemik Richard Kuhn, który wyizolował ją w 1933 roku. [2] Ryboflawina wspiera prawidłowy stan skóry i błon śluzowych, wspomaga prawidłowe widzenie oraz przyczynia się do utrzymania prawidlowego metabolizmu żelaza. [1]
Witamina B3
- Znana jest także jako niacyna lub witamina PP. Występuje w dwóch postawowych formach - kwasu nikotynowego oraz amidu kwasu nikotynowego. [2] Niacyna może przyczyniać się do zmniejszania odczucia zmęczenia, wspiera prawidłowy stan skóry i błon śluzowych oraz wspomaga matabolizm energetyczny. [1]
Witamina B5
- Nazywana jest również kwasem pantotenowym. Jej bogatymi źródłami żywieniowymi są grzyby, kalafior, wątróbka, soja, jaja i drożdże. [2,3] Kwas pantotenowy jest jednym ze składników koenzymu A i przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników [1,3]
Witamina B6
- Znana jest powszechnie jako pirydoksyna. Znajduje się w produktach pełnoziarnistych, warzywach, orzechach i mięsie, ale lepszą biodostępnością witaminy B6 charakteryzują się produkty pochodzenia zwierzęcego. [4] Witamina B6 wspiera metabolizm energetyczny oraz metabolizm białka i glikogenu. [1] Pomaga także w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny i prawidłowej syntezie cysteiny.[1]
Kwas foliowy
- Kwas foliowy inaczej określany jest jako witamina B9. Po raz pierwszy wyizolowany został w 1941 roku z liści szpinaku i stąd też pochodzi jego nazwa (łac. folium – liść). [5] Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny oraz syntezy aminokwasów, a także może wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego. [1]
Witamina B12
- Powszechnie określana jest jako kobalamina. W żywności znajduje się głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego oraz w mniejszych ilościach w niektórych fermentowanych warzywach oraz algach. [6] Witamina B12 wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny oraz przyczynia się do prawidłowego podziału komórek. [1] Wchłanianie witaminy B12 odbywa się w końcowym odcinku jelita krętego. [6]
Biotyna
- Biotyna znana jest również jako witamina B7 lub H. Znajduje się w produktach spożywczych takich jak żółtko jaja, orzechy, wątróbka, rośliny strączkowe, mleko, ser, awokado czy ryby. [7] Ma wiele ważnych funkcji dla organizmu, ale szeroko znana jest ze swojego wpływu na skórę i włosy. [1] Dodatkowo wspiera metabolizm energetyczny oraz układ nerwowy. [1]
Witamina C
- Witamina C jest jedną z najbardziej znanych witamin o wielokierunkowym działaniu na organizm ludzki. Pierwszy raz została wyodrębniona w 1928 roku z papryki czerwonej, za co jej odkrywca otrzymał nagrodę Nobla. [8] Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, przez co wspiera funkcjonowanie skóry, naczyń krwionośnych, kości, zębów, dziąseł i chrząstki. [1] Ma również działanie antyoksydacyjne - pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. [1]
Witamina E
- Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E jest ogólną nazwą dla grupy związków organicznych, w których skład wchodzą tokoferole i tokotrienole. [9] Witamina E wykazuje działanie antyoksydacyjne - pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. [1]
Witamina A
- Witamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia, wspomaga prawidłowy metabolizm żelaza i funkcjonowanie skóry oraz błon śluzowych. [1] Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i znajduje się w dużej ilości w tłustych rybach, wątróbce, mleku i produktach mlecznych oraz jajach. [10]
Witamina D
- Witamina D występuje w postaci ergokalcyferolu (D2) oraz cholekalcyferolu (D3). Witamina D może być syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych lub dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Dostępna jest także w formie suplementów diety. [11] Witamina D wspiera utrzymanie zdrowych kości i zębów, a także wspomaga prawidłowe wykorzystywanie wapnia i fosforu. [1]
Kolagen
- Kolagen jest szeroko rozpowszechnionym białkiem, które stanowi jeden z głównych komponentów strukturalnych skóry właściwej. Znajduje sie także w kościach, chrząstkach i ścięgnach. Stanowi około jednej trzeciej białek w organizmie. Wraz z wiekiem zmienia się tempo syntezy kolagenu w skórze. [12]
Ekstrakt z zielonej herbaty
- Zielona herbata (Camellia sinensis) to wiecznie zielony krzew, który naturalnie występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W liściach zielonej herbaty znajduje się wiele składników, takich jak polifenole, flawonoidy, kwasy fenolowe czy alkaloidy purynowe.[13] Za główną i najbardziej znaną substancję czynną zielonej herbaty uznawany jest galusan epigallokatechiny (EGCG), który zaliczany jest do polifenoli. [15]
CLA
- CLA jest to sprzężony kwas linolowy. Kwas linolowy zaliczany jest do kwasów tłuszczowych omega-6. [13] Sprzężone kwasy linolowe to izomery kwasu linolowego, które posiadają wiązania podwójne znajdujące się blisko siebie. [14] CLA występuje naturalnie np. w mięsie "przeżuwaczy" oraz w produktach mlecznych.
L-karnityna
- L-karnityna to organiczny związek chemiczny, który syntetyzowany jest z aminokwasów - lizyny i metioniny, w wątrobie, nerkach i mózgu. [17] Występuje w postaci dwóch izomerów L i D, ale tylko L-karnityna wykazuje działanie biologiczne.[17] W przeszłości nazywana była witaminą BT, ale obecnie zaliczana jest do substancji witaminopodobnych. W organizmie człowieka występuje głównie w mięśniach: szkieletowych i sercowym. [17]
Kwas hialuronowy
- Jest to związek szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, który występuje naturalnie w organizmach żywych. [16] W największej ilości znajduje się w skórze i fizjologicznie występuje w postaci soli sodowej - hialuronianu sodu. [16] Jego ilość w organizmie zmienia się wraz z wiekiem. [16] Kwas hialuronowy jest popularnym składnikiem kosmetyków.
Koenzym Q10
- Koenzym Q10 to związek, który naturalnie występuje w organizmie człowieka i w warunkach homeostazy wytwarzany jest w ilościach wystarczających. [18, 19] Jego zasadnicza rola sprowadza się do udziału w mitochondrialnym transporcie elektronów w łańcuchu oddechowym.[19] Nazywany jest inaczej ubichinonem lub witaminą Q, chociaż obecnie zaliczany jest do substancji witaminopodobnych. [19]
Zawartość w: 2 kapsułkach
- Hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL®: 200 mg
- Ekstrakt z zielonej herbaty: 100 mg
- CLA (sprzężony kwas linolowy): 100 mg
- L-karnityna: 100 mg
- Kwas hialuronowy: 10 mg
- Koenzym Q10: 10 mg
- Wit. C: 80 mg
- Niacyna: 8 mg
- Witamina E: 6 mg
- Kwas pantotenowy: 3 mg
- Witamina B6: 0,7 mg
- Ryboflawina: 0,7 mg
- Tiamina: 0,55 mg
- Witamina A: 400 μg
- Kwas foliowy: 100 μg
- Biotyna: 25 μg
- Witamina D: 2,5 μg
- Witamina B12: 1, 25 μg
Składniki: otoczka kapsułki [substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza)], hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL®, winian L-karnityny, witaminy [witamina C (kwas L-askorbinowy), maltodekstryna, niacyna (amid kwasu nikotynowego), witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), ryboflawina, tiamina (monozatotan tiaminy), witamina A (octan retinylu), kwas foliowy (kwas preroilomonoglutaminowy), biotyna (D-biotyna), witamina D (cholekalcyferol), witamina B12 (cyjanokobalamina)], sól wapniowa sprzężonego kwasu linolowego [80 % CLA], ekstrakt z zielonej herbaty (Camellia sinensis) [55 % EGCG], substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych), hialuronian sodu, koenzym Q10.
Produkt może zawierać: mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, ryby, orzeszki ziemne i orzechy.
Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej do 25°C. Chronić przed światłem.